Duikcursus

Het begin: Open Water Diveromslag 1 duiker klein

Als beginnende duiker word je opgeleid om zelfstandig met je buddy te kunnen duiken tot een diepte van 20 meter. Hoe ziet zo’n opleiding eruit?

Je begint met een stukje theorie. Die wordt gegeven op tijden die jou en je instructeur het beste uitkomen. Tegelijkertijd kan er al een geoefend worden in het zwembad. Dat gebeurt op dinsdagavond in de Grote Koppel in Arnhem. Tijd: 21:15-22:15 uur.

Als deze lessen succesvol zijn afgerond, dan is het de hoogste tijd voor het buitenwater. Want daar gaat het natuurlijk om. Duikstek en tijd spreek je weer met je instructeur af. Voordat je je duikbrevet kunt aanvragen, moet je minimaal vijf buitenduiken hebben gemaakt.

We leiden op volgens het systeem van de Nederlandse Onderwatersport Bond, de NOB. De opleiding Open Water Diver is een internationaal erkende benaming. De NOB gebruikt hiervoor een eigen term: 1*-duiker (eensters-duiker). Maar op je brevet staat ook de internationale term. Dus je kunt er overal op de wereld mee terecht. En dat is maar goed ook, want er zijn vele prachtige duiklocaties!

Het vervolg: Advanced Open Water Diver

omslag-2-duiker-kleinWe raden aan om het niet bij één duikbrevet te houden. Een beginnende duiker heeft alle aandacht nodig voor de duiktechniek. Maar naarmate je de techniek van het duiken beter onder de knie krijgt ga je meer genieten van al dat moois om je heen. In de meeste gevallen gebeurt dat al snel en dat maakt het de moeite waard om energie te stoppen in een vervolgopleiding.

Je leert in de vervolgopleiding duiken in getijdenwater, na zonsondergang de vissen bewonderen die je overdag niet ziet, het leven onder water herkennen en meer kennis opdoen in het assisteren van je buddy bij onverwachte situaties.

Je doet ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden. Er wordt bovendien aandacht besteed aan de meest voorkomende duikgerelateerde aandoeningen: hoe herken je ze en hoe moet je erop reageren? Je verbreedt in deze opleiding je horizon.

Voordat je je Advanced brevet (2*-duikbrevet) kunt aanvragen, moet je minimaal 20 duiken hebben gemaakt. Je mag je opleidingsduiken en je ‘vrije’ duiken allemaal meetellen.

 

Nog verder?omslag-3-duiker-klein

Er zijn nog meer mogelijkheden om je in het duiken te bekwamen. Je kunt er nog een derde ster bijhalen of je kunt ‘specialties’ gaan doen.

 

Kosten

De opleiding tot en met Dive Master bestaat in totaal uit vier cursussen. De kosten zijn als volgt.

Open water diver (1*) € 150,-
Advanced open water diver (2*) € 100,-
Rescue €  50,-
Dive Master (3*) € 100,-
Totaal € 400,-

Ter vergelijking: in het commerciële circuit betaal je dit totaalbedrag gemakkelijk voor alleen je open water. Je haalt dan, met een duikervaring van een stuk of zes duiken in je logboek, je duikbrevet. Om het brevet master diver te kunnen aanvragen moet je minimaal 60 duiken hebben gemaakt.

 

Probeer het uit!

Vraag je je na het lezen van deze informatie af of duiken iets voor je is? Blijf dan niet te lang met deze vraag rondlopen, maar maak direct een afspraak voor een introductieduik bij Duikteam Amphiprion. Wedden dat het je goed bevalt?