Blog

2014: Gemaal

Visser gemaal duikkaart
Het Ir. M.A. Brinkman Vissergemaal
Sjaak Kolvenbach

Het Brinkman Visser-gemaal zorgde voor het waterbeheer (oppervlaktewater en riolering) vanaf de start van de woningbouw in Malburgen in de dertiger jaren van de vorige eeuw tot 2005. Het gemaal is thans buiten gebruik gesteld. De functie ervan is overgenomen door het grote gemaal aan de Drielsedijk.

Viise1kleur     vrijduiken_kempervennen     WP_000778

Vier pompen in het gebouw zorgden voor de afvoer van het teveel aan oppervlaktewater in het zuidelijk stadsdeel. Eén ervan is tot de bouw van de rioolwaterzuivering gekoppeld geweest aan de riolering. De inhoud van het riool werd daardoor ongezuiverd de Rijn ingepompt.

Sjaak Kolvenbach kreeg onlangs een wel heel bijzonder verzoek van Arno Geesink. Arno kwam er op oude tekeningen achter dat er onder het Brinkman Visser gemaal in Arnhem, aan de zuidzijde van de Nelson Mandelabrug, een enorme ruimte zit, die nu tot twee meter hoogte onder water staat.

Het leek Arno te gek om deze ruimte te betrekken bij een eventuele herbestemming en zou deze graag eens goed bekijken. Ook is hij met de jongens van www.aswespeak.nl al een tijdje bezig met een inventarisatie van ondergronds Arnhem, waar deze ruimte ook prima in zou passen.
Via Sjaak informeerde hij naar de mogelijkheden om er eens letterlijk in te duiken. Dus werd er een team geformeerd van Sjaak, Martin, Bert en Ellen. Er is een lijnduik georganiseerd.

Bert en Ellen zijn samen via een houten trapje naar beneden gegaan. Martin en Sjaak bleven boven om de lijn vast te houden.
Het zicht was erg slecht. Beiden hebben boven het wateroppervlak wel filmbeelden kunnen maken met een camera. Het zicht onder water was daar te slecht voor.

Een leuke ervaring en avontuurlijk was het wel. Nu maar te hopen dat de beelden Arno helpen een beter beeld te krijgen wat er mogelijk is met het Brinkman Visser gemaal.


Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld.