Blog

2013: Goch Ness

Mag ik je logboek even zien?

Goch NessGochNess2s

Goch Ness is een zandafgraving bij de Duitse plaats Goch, op zo’n 45 km van Arnhem. Aan de ene kant van de plas wordt nog steeds driftig zand gegraven, de andere kant is ingericht en heeft een nieuwe bestemming gevonden. Aan deze kant ligt onder andere het drijvend duikcentrum van Sams Diving. Op 6 oktober zijn we daar met een man of acht een kijkje gaan nemen.
Om te duiken moet je je eerst melden bij Sams Diving en dat doen we dus ook braaf. Dat kost ons een dagentree à 5 euro pp, maar voor dat bedrag staat dan wel de koffie klaar. We krijgen een vriendelijke briefing over de duikopties in de hoofdplas Goch Ness of in één van de twee andere plassen die door het duikcentrum beheerd worden, ASV en Goch 3. De wind blijkt voor de plas een bepalende factor voor het zicht. En die heeft de afgelopen dagen uit een ongunstige hoek gewaaid. Dat hebben wij weer!

Logboek

Als we gezamenlijk besluiten dat we, nu we er tóch zijn, ook wel even onder water willen kijken om met eigen ogen te ervaren wat ze aan de andere kant van de grens onder minder goed zicht verstaan, volgt de vraag: “Mogen we jullie logboeken even zien?” We kijken elkaar aan. Is dit een taalprobleem? Er zijn bij de meesten van ons al heel wat duiken voorbij gegaan, dat er niet naar een logboek gevraagd is. Of naar een brevet¬card om onze duikervaring aan te tonen. Maar Duitsers maken geen grappen. Gelukkig hebben we Sjoerd bij ons, die kan wel zijn logboek overhandigen. De rest komt weg op basis van hun blauwe ogen. Er mag toch gedoken worden!

Eerste duikGochNess1as

De eerste duik blijven we in de buurt van het duikcentrum. Er rondom heen is al te zien dat er veel vis zit, maar als we op een gegeven moment besluiten om de duiklamp aan te doen en er ook onder te gaan duiken blijken daar aantallen te zitten alsof het tropisch water betreft. ’t Is, dat dat niet helemaal te rijmen is met de temperatuur ervan. Maar wel een schitterend mooi en zelfs een beetje een psychedelisch gezicht, al dat zilver dat in het licht van je duiklamp door elkaar heen krioelt.
Robert volgt met Sjoerd een ander scenario. Op het programma staan de laatste oefeningen voor het éénsters brevet. Die worden naar tevredenheid van de leermeester uitgevoerd, zodat Sjoerd in Duits water zijn eerste duikbrevet binnenhaalt. Gratuliere, Sjoerd!

GochNess5sTweede duik

Na een korte pauze besluiten we om ’s middags een bootduik te maken. Aan de overkant van de plas zijn een paar beelden afgezonken en die willen we wel van dichtbij bekijken. Bovendien een mooie gelegenheid om de rol achter¬over weer eens een keertje te oefenen. De rubberboot brengt ons in twee ploegen in no time naar de overkant. Helaas is het zicht inderdaad niet te best, jammer. Van de beelden is niet veel te zien.
Op de terugweg moeten we een beetje hoog duiken om voldoende zicht en licht te houden. Maar zo is het toch wel te doen. We volgen de kustlijn en dat gaat voorspoedig. Niet, dat daar veel te zien is. Bij het duikcentrum kunnen we dan ook de verleiding niet weerstaan om er nog even onder te gaan kijken en dat levert in het licht van de duiklamp weer hetzelfde prachtige beeld op van duizenden bling-bling vissen.
Omdat duikers altijd gezond eten en uitzonderingen de regel bevestigen zijn we na afloop samen nog even een uitzonderlijk smaakvol hapje gaan eten in het naburige Kessel. Waar we gelijk tot vaste klanten zijn bevorderd.

GochNess6sDe tips.

Goch Ness is een leuke plas en de lui van Sams zijn reuze aardig. Als je belt om je (verplicht!) aan te melden zijn ze eerlijk over het zicht. Daar moet je dus zeker naar vragen. Duik bij de hoofdplas Goch Ness vooral ook onder het duikcentrum! In plas ASV mag alleen in de winter gedoken worden, daar zit in de zomer een visvereniging. Dus ook veel vis! Goch 3 is wat verder weg, daar moet je met de auto heen. Enne… vergeet je logboek niet!


Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld.