Blog

2010: Vinkenveen

Pierre Puts

Als je op zondagochtend om 09:00 uur aanwezig wilt zijn op een duikstek, dan moet je, althans voor weekend-begrippen van veel mensen, vroeg opstaan. Als die duikstek dan ook nog eens in Vinkeveen ligt, dan zeg maar gerust dat je héél vroeg uit de veren moet.

vveen2vveen1De lokatie blijkt niet echt makkelijk te vinden. Met al die smalle kavels in het Vinkeveengebied ben je de ingang van zo’n smal strookje perceel al snel voorbij. Maar dan bieden de mobieltjes altijd wel uitkomst, dus uiteindelijk vindt iedereen de inrit naar de plek waar de spullen uitgeladen kunnen worden. Na het transport van spullen naar de omkleedruimte en van de auto’s naar de centrale parkeerplaats is er koffie, om eindelijk echt goed wakker te worden.
Volgens goed duikgebruik wordt er tijdens zo’n bakkie ook een briefing gegeven. Omkleedplek, vulstation en boot worden duidelijk gemaakt en al snel is iedereen druk in de weer met duikspullen, verkleedpartijen en het onvermijdelijke sjouwwerk.

We tuffen met een vriendelijk gangetje richting de eerste duikstek, Zandeiland 2. Daar zijn we al om een uur of elf! De duikstek valt tegen, wel vis maar meer dood dan levend. Of zijn we verwend geraakt door de bewegende beelden van Zandeiland 4 waar we normaliter duiken? In elk geval ziet dit zandeiland er onderwater heel anders uit.

vveen3Gelukkig is het aanbod van broodjes en soep tijdens de lunch beter geregeld. Het is goed toeven op het buitenterras van de Scuba Academie! We krijgen ruim de tijd om te fourageren en even bij te komen. Iets na half drie arriveren we met gevulde flessen op de tweede duikstek, Zandeiland 9. Ook hier valt de duik tegen, veel minivis, nauwelijks grotere exemplaren. Maar gelukkig niet zoveel macabere beelden van voormalig leven als bij Zandeiland 2.
De barbecue na afloop is even uitstekend als de duiken teleurstellend. Super gebakken allemaal, niks zwart of rauw, helemaal perfect. Het gastheerschap is bij de Scuba Academie sowieso uitstekend ingevuld. Ontspannen en hartelijk, puur genieten! Uiteindelijk gaat iedereen dus weer met een gevulde maag en goed gemoed richting omgeving Arnhem. Absoluut voor herhaling vatbaar!

Onze clubcenten hebben inmiddels ook hun besteding gevonden: de Scuba Academie heeft uitbreiding gerealiseerd en de duikschool vernieuwd. Cees den Toom en Bob Brouwer begonnen zes jaar geleden duikschool Scuba Academie bij Jachthaven Achterbos. Sindsdien is de Academie uit¬gegroeid tot een duikschool met elf instructeurs en wekelijkse opleidingen voor jong en oud. Jaarlijks brengen zij zo’n tweeduizend man op de plas om te duiken.

vveen4De duikschool groeide uit haar jasje en uitbreiding was nodig. Eind juli heeft Scuba Academie een feestje gevierd en trots het extra stuk grond gepresenteerd waarop de duikschool twee leslokalen heeft gebouwd. Ook het terras met palmbomen en een buitenbar is een slag groter geworden en het assortiment in de duikwinkel is toegenomen. De school heeft een derde boot aangeschaft om mensen mee op de plas te brengen en in de loods staan drie nieuwe, moderne compressors om de flessen te vullen (Bron: de Ronde Venen Witte Weekblad, 25 juli 2010).

Foto’s: Arnoud


Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld.