Blog

2010: Egypte

Pierre Puts

Dat zul je altijd zien: de openingsduik is koud achter de rug of er moet al weer een dozijn mensen zo nodig de wijk nemen naar nóg warmer duikwater waar zelfs vis te zien is. Het is toch ook niet goed of het deugt niet.

Een voorspoedige reis

De netto reistijd naar de ‘Flughafen’ van Düsseldorf wordt in de ochtend van 13 april met een uur verlengd in verband met mogelijk ‘Stau’-leed in de ochtendspits. De hinder die we daarvan ondervinden, valt mee. Toch houden we niet echt tijd over, we kunnen direct gaan inchecken. Die duikbagage wordt zo langzaamaan een gedoe van jewelste. Vroeger kon dat allemaal spontaan en gratis mee, 30 kilo per persoon. Nu moet je er voor betalen. We hebben allemaal samen drie pakketten van 30 euro (één euro per kilo) aangeschaft. En dat totaalgewicht hebben we verdeeld over vier tassen. Dat blijkt geen goed idee. Elke tas mag 30 kilo bevatten, maar ook moet voor elke tas betaald worden. Er zit niks anders op dan bijlappen. We komen met deze bedragen trouwens nog goed weg. Want we hebben ook al berichten gezien, dat KLM per extra duikkoffer, die je voorheen voor 40 euro naar bijvoorbeeld Aruba mocht meenemen, nu ineens 200 euro enkele reis vraagt! Dat is dus retour 400 euro! In vergelijking hiermee hebben dus een koopje met onze 30 euri…

Het vliegtuig landt op de voorspelde tijd in Marsa Alam. Na ons uitgebreide eerbetoon aan de Egyptische bureaucratie vinden we snel onze bus. Als onze chauffeur alle andere chauffeurs die ouder zijn dan hijzelf heeft geholpen met de koffers op de daken van hun busjes te krijgen en vast te sjorren, heeft hij weer tijd voor ons en mogen wij eindelijk ook vertrekken richting Mangrove Bay.

Mangrove Bay

incheckenWaar we worden ontvangen met nieuwe formulieren en een glaasje vers sap. Onze koffers worden richting de kamers getranspireerd en na een minimale organisatie kunnen we alweer gaan eten.

Dat eten, dat zit wel goed in Mangrove Bay. Het staat in buffetvorm klaar. Oogt prima, veel variatie, heel smaakvol, uitstekend allemaal. Je kunt met gemak vier gangen bij elkaar scharrelen. We hebben ook weinig last gehad van buikgriepjes, dit jaar. Van eerdere duikvakanties kan ik me toch wel herinneren dat er af en toe iemand een dag of langer het bed niet uitkwam tenzij voor een toiletbezoek op hoge snelheid. Dit keer helemaal niets daarvan. De meegereisde vakantieapotheken kunnen vice versa weer mee terug naar huis. Mangrove Bay is een klein resort, waar je niet moet wezen als je niet duikt of snorkelt. De volgende ochtend na het ontbijt schuiven we dus snel bij Essam aan, de leider van de duikbasis, Ducks Diving. Medische verklaring en brevet wordt van iedereen gecheckt, de datum van de laatste duik wordt genoteerd. Alles wordt in orde bevonden.

Dag 1

steiger-nachtDe eerste dag blijven we op de basis om op het huisrif Sharm Fugani te duiken, een rif van uitstekende kwaliteit. Het heeft een noord- en een zuidkant en er zijn verschillende opties om die te beduiken. We beginnen maar eens lekker rustig vanaf de steiger, dat vormt ook een prima uitgangspunt om nog even goed uit te loden. Als dat gebeurd is volgen we met zijn allen duikleider Ahmed voor een klein rondje groot genieten.

Op zo’n huisrifdag kun je tussen de middag naast het duikcentrum onder een dak van rietmatten en palmbladeren iets te eten bestellen. Ook de middagduik doen we op het huisrif Sharm Fugani Noord. We worden dan door ‘Adriano’ met de ‘Zodiac’ weggebracht en een eind verder overboord gezet. Vandaar kunnen we dan onder water terug naar de basis. Een enorme Napoleonvis bederft een tijd lang het uitzicht op al die mooie kleine visjes en koralen, maar voor de rest is het toch een prachtige duik.

Dag 2

ziekouwDe volgende dag valt de keuze op de boot, die richting zuiden opstoomt, naar Erg Malik. Een Erg is een hoog punt onder water, een oprijzende top. In feite zijn het drie grotere en een stuk of zeven kleinere plateaus op verschillende hoogten. Erg mooi, veel te zien, maar op sommige plekken ook erg beschadigd koraal. Na de duik varen we direct door naar Torfa Tany, het gebied waar een zeekoe woont. Een deel verlaat met Ahmed de varende boot voor een éénrichtings-duik, een ander deel gaat later in de baai met Khalid te water voor een rondgang. De twee groepen komen elkaar onder water tegen. De eerste groep moet dan gezien de lucht al snel richting boot. De tweede groep heeft meer geluk omdat de nieuwsgierige zeekoe even komt inspecteren wie door haar wei aan het banjeren is. Omdat ze ons nog herkent van twee jaar geleden is ze ook al weer snel uit het zicht verdwenen. Na de tweede duik heeft de bemanning van de boot het eten klaar. Meestal is dat tussen de beide duiken in. Zo’n maaltijd aan boord kost vier euro en moet ook gezien worden als een extraatje voor de bemanning.

Dag 3

Maar het is wel veel zwemwerk geweest, vandaag en daarom kiezen we een dag later weer massaal voor het huisrif. Dit keer is de zuidkant aan de beurt. De Zodiac brengt je de baai over en pikt je na de duik desgewenst weer op. Het is gebruikelijk om in volledige uitrusting met een rol achterover te water te gaan, maar je kunt je stabjack natuurlijk ook in het water aan- en uittrekken. Mooie koralen en veel vis op deze plek, soms kom je midden in een school terecht.

Dag 4

opuwplaatsenDe vierde dag is weer een bootdag, want je kunt op Mangrove Bay doen waar je zin in hebt. Dit keer gaat het richting Sharm Tachtani. Een Sharm is een open baai met rondom koraal. Sharm Tachtani is de onderste (zuidelijke) Sharm, ons eigen huisrif Sharm Fugani is de bovenste (noordelijke) Sharm. Vaak heb je bij een Sharm ook een Torfa met de zelfde naam (zie kaart). Een Torfa is een riftong (vergelijk landtong), die in zee uitloopt. Tot zover de cursus Egyptisch voor beginners. We zitten dus inderdaad één rif verderop, de boot is nauwelijks gestart of hij stopt alweer. Bij binnenvaren van de Sharm worden we verrast door een school tuimelaars. Een aantal mensen springt te water en als die beginnen te fluiten worden de dolfijnen wel nieuwsgierig en komen ze terug om een kijkje te nemen. Het is altijd weer een bijzonder feest als deze dieren zich van dichtbij laten zien. Qua landschap en stijl doen de beide Sharms niet veel voor elkaar onder, hoewel het eigen huisrif mooier is. Het zicht is hier iets minder. Gelukkig geldt dat op het huisrif niet. Vandaag is namelijk ook een nachtduik gepland. Om half zeven is de briefing, het is dan nog licht. Maar daarna is het ook gelijk donker! In Egypte is er niet een langere periode van schemering zoals in Nederland. Het huisrif is natuurlijk prachtig en ’s nachts zie je weer heel andere dingen, maar het is met dat uitstekende zicht van de Rode Zee ook een bijzonder schouwspel om de lampen van vijf buddyparen overal om je heen te zien. Voor sommigen geldt deze nachtduik als de mooiste duik.

Dag 5

Op de vijfde dag worden er verschillende keuzes gemaakt. Als de boot koers zet richting Erg Monika en Erg Lassal blijft een viertal duikers achter om op het huisrif te duiken. Ook dit is mogelijk bij Ducks Diving, de vrijheid is volledig aan je zelf. De bootduikers komen terug met mooie verhalen, de beide Ergs hebben mooie koraaltuinen en veel prachtige vis opgeleverd. Dat het huisrif op een relaxte manier veel mooie dingen prijsgeeft weten we natuurlijk al.

Dag 6

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe zesde dag is een bonusdag. Omdat het vliegtuig de volgende dag pas laat in de middag vertrekt kan er op de één-na-laatste dag nog normaal gedoken worden. De boot brengt ons noordelijk naar Maheleg en Shab Afrid. Een Shab (of Sha’ab) is een rif. Op deze plekken is er, méér dan elders deze week, sprake van een drop-off, het rif loopt steiler af. Het mooiste deel zit echter helemaal bovenin, in de eerste vijf meter. Daar zijn enorm veel holen en gaten in het rif waar van alles in schuilt. Omdat het van de zon afligt doet de duiklamp goede diensten. Een prachtige afsluiting van een mooie duikvakantie.

Dag Egypte

De laatste dagen van deze prachtige duikreis vormt de terugreis het gesprek van de dag. Tijdens ons verblijf op Mangrove Bay is op IJsland een vulkaan tot uitbarsting gekomen die het vliegverkeer in Europa goeddeels heeft stilgelegd. Op de dag van ons vertrek zou het vliegverkeer weer gedeeltelijk worden hervat. Superspannend! Het thuisfront houdt via internet een vinger aan de pols, heel wat sms’jes worden verzonden en ontvangen.

queseirUiteindelijk lukt het allemaal en vertrekken we met slechts anderhalf uur vertraging vanuit Marsa Alam richting Düsseldorf. Later blijkt, dat we enorm gemazzeld hebben, veel mensen staan nog vast en komen pas dagen later weer aan in Nederland.

Egypte 2010 is goed bevallen. Mooie duiken, geen nare gebeurtenissen of ziektes, prima sfeertje. Van de ene kant jammer dat het erop zit, van de andere kant reden om weer uit te kijken naar de clubreis in maart-april 2012.


Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld.