Blog

2004: Zeelandweekend

Tekst: Geert Willink. Foto’s: Johannes Jongsma

Na een voorspoedige reis op vrijdagmiddag trof ik tot mijn verbazing alleen Paul en Peter aan bij de schitterende accommodatie van de Klaverweide. Na enig bellen bleek dat de Engelsen waren blijven hangen in een kroeg in België (tja, die Belgische bieren zijn wel erg verleidelijk). Hun gehuurde busje had pech onderweg.

De overige Amphiprianen druppelden in de loop van de avond binnen en na de nachtduik kwamen ook de Engelsen binnen. Ze zaten met zijn allen als haringen in een ton in wat je rustig kunt noemen “het wrak van de maand”. Voor de jongeren onder de leden (gelukkig steeds meer): zo heette een tv- programma in de jaren 70, begin 80 waarin de miskoop van de maand op autogebied vanaf een hijskraan op 30 a 40 meter hoogte naar zijn definitieve einde werd geholpen. Het busje van de Engelsen kwam hier zeker voor in aanmerking.

image002

Vrijdagnacht: De muur

image003image004Iedereen moest weer wennen aan het klauteren over de dijk met volle bepakking. Maar de inspanningen werden beloond met een redelijk zicht. Er waren natuurlijk kreeften te zien, één ervan had de binnenkant van een reefball als zijn thuis gekozen. Tevens zagen andere buddy’s een grote Noordzeekrab en een Groene Zeedonderpad.

De temperatuur van ongeveer 17 graden maakte deze duik aangenaam.

Na deze duik begon het gezellig te worden in de woonkamer annex bar van ons “huisje”. Zelf ben ik tegen 4.00 uur in de ochtend afgehaakt. Een aantal zijn doorgegaan tot ongeveer 6.00 uur in de ochtend waarbij een plotseling opduikende muis ook nog voor enige hilariteit zorgde. Ook de ondertussen ingenomen alcoholische versnaperingen zullen hiertoe bijgedragen hebben. Wat hierbij wel opvalt dat het elk jaar dezelfden zijn die door blijven zakken. Worden ze één keer per jaar los gelaten door “moeders” de vrouw thuis. TJA, en dan ……

Zaterdagochtend: Blomweg

Het was een behoorlijke trip met je volle bepakking op deze vroege morgen. Maar er werd een relaxte duik gemaakt met goed zicht bij een watertemperatuur van 15 graden. Er waren veel krabjes en anemoontjes.

 image005

Zaterdagmiddag: Kijkuitpolder

KrabjeNadat de hele colonne hier net op tijd voor, voor een grote groep overige duikers, zijn parkeerplaats vond, ben ik samen met mijn buddy Steven niet achter de andere duikers aangelopen. In plaats daarvan hebben wij het in het zeelandboekje aangegeven vertrekpunt op gezocht. Dit bleek een goede zet want, na enige ondiepte, maakten wij een prachtige duik op de rand van de vaargeul. Het was helder en er stond een lichte stroming die ons richting eindpunt dreef zonder dat je hoefde te flipperen, dus gewoon zweven. Ondertussen konden wij genieten van alle wat zeeland te bieden heeft o.a. veel zeesterren, spinkrabben en paarse naaktslakjes, aan het einde van de duik.

Er was zaterdagavond weer eens een buitengewoon gezellig BBQ met redelijk tot goed weer die naderhand aan de boot bar werd voortgezet tot in de kleine uurtjes. Het gevolg was wel dat de nachtduik geen doorgang vond wegens gebrek aan belangstelling.

 

Zondagochtend: ‘t Koepeltje

Na de nodige inspanning op de Zondagochtend die ik normaal vermijd, namelijk vroeg opstaan en dan nog die kuitenbijter van een trap bij het ’t Koepeltje, volgde helaas een teleurstelling; slecht zicht en te druk. Nog wel twee keer een Noordzeekrab gezien waarvan één van behoorlijk formaat maar daarmee had je het wel gehad.

image009 image011

Zondagmiddag: Den Osse haven

ZeesterAls goedmaker voor het ’t Koepeltje was dit een prachtige duik met helder water en een zeer levendige onderwater flora en fauna. Onder andere veel grote kreeften maar ook een schol, heremietkreeftjes, enz. Doordat wij toch een redelijke poos op 13 a 15 meter zijn geweest begon ik het wel koud te krijgen aan het einde van de duik..

 

Zondagnacht: Den Osse haven

Na de mooie middagduik besloten twee buddyparen nog een duik te maken op dezelfde plek. Deze was nog beter dan ’s middags: Helder, palingen, zeer veel kleine visjes de bodem leek wel een bewegend tapijt, vechtende, etende en vrijende krabben, uit hun hol zijn de kreeften die duidelijk op jacht waren, één van de kreeften had maar één schaar. Wij zijn niet veel verder gekomen dan het einde van de pier want er was op die geringe diepte, max. 3m, al zoveel te zien dat de onderwatercamera van mijn buddy continu flitste en de tijd doortikte.

image013

Na een rustigere zondagavond werd op maandagmorgen op de traditionele wijze afscheid genomen van onze Engelse vrienden. Hierna hebben de voorzitter, penningmeester en één van de organisatoren van het weekend nog een duik gemaakt, bij Dreischor/Het Gemaal.

Na een lunch genoten te hebben bij een prachtig restaurant op het Noodzeestrand ging een ieder vermoeid maar tevreden huiswaarts.


Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld.